البرز نیوز

البرز نیوز

آخرین اخبار استان البرز و شهر کرج
امروز: ۱۴۰۳/۰۹/۰۶
X

سهم شیلات در تحقق سند امنیت غذایی ایران ۲.۶ میلیون تن است

به گزارش خبرنگار البرز نیوز، سید حسین حسینی صبح یکشنبه در آئین افتتاح هفتمین کنگره بین المللی تحقیقات شیلات و آبزیان که در مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) در کرج برگزار شد، گفت: با اتفاق نظر همه متولیان امر، یکی از پویاترین بخش‌های حوزه کشاورزی در چند دهه اخیر، بخش شیلات بوده که ضریب رشد هشت درصدی نسبت به ضریب رشد کمتر از چهار درصدی جهان گواه این موضوع است.

وی اضافه کرد: با مقاومت شیلات از نگاه پایداری صید مسوولانه، صیانت از ذخایر و کنترل خوب و مدیریت شده در این حوزه ضریب رشد متعادل‌تری داریم. با این نگاه که نسبت آبزی پروری، صید و صیادی از ۵۰ درصد عبور می‌کند، امید است بتوانیم برای پایداری امنیت غذایی و حوزه کشاورزی با در نوردیدن مرزهای دانش شرایطی را رقم بزنیم که آبزی پروری از مسیر رشد صید و صیادی عبور کند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه اگر صنعت را به صورت پازل‌های پیش از تولید، حین تولید و پس از تولید نبینیم، قطعاً شاهد یک دفرمگی در مسیر پیشرفت خواهیم بود، اظهار کرد: سند ملی و دانش بنیان امنیت غذایی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده که در آن شیلات در حوزه تأمین امنیت غذایی نقش مؤثری دارد.

درون زاترین و مردمی‌ترین سرمایه گذاری در حوزه شیلات است

حسینی با اشاره به اینکه در این سند، سهم شیلات در ۱۰ سال ۲.۶ میلیون تن دیده شده است، مطرح کرد: برخی ماموریت‌هایی که در خلل اهداف این اسناد بالادستی وجود دارند، وظیفه و مسؤولیت ما در حوزه شیلات را دوچندان می‌کند. شیلات می‌تواند در ایجاد تمدن تا ثقلیت جمعیت و بحث معیشت و تأمین غذا نقش آفرینی مؤثری داشته باشد اما الزاماتی دارد.

وی درون زاترین و مردمی‌ترین سرمایه گذاری را در حوزه شیلات دانست و بیان کرد: نمی‌توانیم هیچ تحول، رشد و اقدامی داشته باشیم مگر اینکه بر پایه دانش و دانش بنیان کردن شیلات باشد که این موضوع در سرفصل تمام برنامه‌ها و سیاست‌های ما وجود دارد. دانش ما را به تمام محققان و پژوهشگران و کاربلدان می‌رساند که رهاوردهای خوب و قابل اعتنایی در این زمینه داشته‌ایم.

رئیس سازمان شیلات کشور اضافه کرد: هدفمند کردن مباحث تحقیقاتی بر اساس نیاز صنعت در بخش‌های مختلف مؤثر است و در صورت مدیریت خوب، زمانبندی شده و موضوعی و بر اساس مسئله محوری و مساله یابی، رشد سریع‌تر و دقیق‌تری در این زمینه خواهیم داشت. با توجه به وضعیت بودجه‌ای کشور، مدل‌های تحقیقات نیز باید تغییر یابند.

قابلیت صادرات دانش را داریم

حسینی تولید دانش در ایران را مطلوب ارزیابی کرد و با بیان اینکه قابلیت صادرات دانش را داریم اما رسوخ و نفوذ آن بحث دیگری است، خاطرنشان کرد: علاوه بر بحث تحقیقات و آموزش و ترویج، اگر ارتباط ما با بهره برداری و متولی و تحقیقات قطع شود، تمام انرژی و ظرفیت‌هایمان به هدر می‌روند. در این راستا باید با هم افزایی و هم فکری به سمت حل مساله پیش برویم.

وی با اشاره به اینکه شیلات هم امکان توسعه عمودی دارد و هم امکان توسعه افقی بیان کرد: باید از تمام ظرفیت‌های موجود در موضوعات مختلف، متنوع و چندوجهی استفاده کرد که این امکان پذیر نیست مگر با نگاه ایجاد رقابت دقیق و سالم و استفاده از تمام ظرفیت‌های دانشی کشور که کم هم نیستند. من معتقدم که وزارت جهاد کشاورزی و سازمان شیلات وظیفه‌ای جز ترویج ندارند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات کشور اضافه کرد: وظیفه اصلی ما بومی سازی دانش و سهل الوصول و قابل فهم کردن آن برای همه و انتقال آن است. سازمان تات به ویژه مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور باید نقش هدایت و داوری مسیر دانش را داشته باشد و کمک کند که این مسیر به درستی پیش برود؛ این اتفاق با نگاه تعاملی، همفکری و هم افزایی ممکن خواهد بود.

کمک به دانش بنیان کردن اقتصاد شیلاتی کشور

محمود بهمنی، رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور نیز در این کنگره با اشاره به رویکرد این کنگره با محوریت آموزش، کارآفرینی و اقتصاد دانش بنیان در حوزه شیلات گفت: ساختار جدیدی که از سال گذشته در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و تعدادی از مؤسسات مادری ذیربط با هماهنگی سازمان‌های اجرایی در شکل گرفته تشکیل شوراهای راهبردی تحقیقات است.

وی ادامه داد: شورای راهبردی تحقیقات شیلات با مدیریت رئیس سازمان شیلات ایران و دبیری مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور شکل گرفته است. ما در سال جاری تلاش کرده‌ایم در تحقیقات مسیری را دنبال کنیم که عنوان پروژه‌های تحقیقاتی و پیش بینی بروندادهای آنها نشأت گرفته از اولویت‌های بخش اجرا یعنی سازمان شیلات کشور که محور حاکمیتی هدایت اقتصادی شیلات در کشور توسط بهره برداران و تولیدکنندگان است، باشد.

رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با اشاره به قدمت ۱۰۵ ساله این مؤسسه و فعالیت آن در دل سازمان شیلات تا اوایل دهه ۸۰ بیان کرد: این مؤسسه امروز مشتمل بر ۱۳ پژوهشکده و مرکز تحقیقات در سواحل آب‌های نیلگون خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر و استان‌های مرتبط با آب‌های داخلی است. امید است در قالب سیاست‌های ابلاغی رهبر معظم انقلاب در خصوص توسعه دریامحور و با برگزاری این کنگره به دانش بنیان کردن بخش مهمی از اقتصاد شیلاتی کشور کمک شود.

ارسال دیدگاه

طراحی و اجرا : کرج وب
هر گونه کپی برداری از طرح قالب یا مطالب پیگرد قانونی خواهد داشت ، کلیه حقوق این وب سایت متعلق به البرز نیوز است.