علی شهبازی در گفتگو با خبرنگار البرز نیوز با بیان اینکه مدیریت گستره ۵۰۰ هزار هکتاری البرز به تنهایی از دستگاههای اجرایی استان البرز بر نمیآید، افزود: بایستی برای رسیدن به یک راهکار و اقدام مشترک در اجرای اقدامات آبخیزداری و آبخوان داری یک گفتمان سازی را در بین مردم با توجه به شعار سال هر ساله مقام معظم رهبری داشته باشیم.
وی اظهار کرد: در شعارهای هر ساله مقام معظم رهبری «مشارکت مردمی» یکی از ارکان اصلی آن است تا به اهداف اقتصادی، سیاسی و طبیعی آن برسیم.
شهبازی با بیان اینکه برای رسیدن به این مشارکت ما نذر آبخیزداری را مطرح کردیم، گفت: همانطور که در موضوعات مختلف نذرهایی مثل نذر مدرسه سازی و بیمارستان سازی را داریم در حوزه آبخیزداری نیز باید بدانیم که بدون مشارکت دستگاههای اجرایی، مردم و جوامع محلی با توجه به گستره وسیع حوزههای آبخیز استان هیچ اقدامی به ثمر نخواهد نشست.
وی یکی از روشهای ادای نذر آبخیزداری را حمایت از پروژههای آبخیزداری و آبخوان داری دانست و افزود: یکی از راهکارهای اصلی که در قوانین بالادستی، برنامههای توسعهای، تجربیات اجرایی و تحقیقات علمی برای پایداری سرزمین و دستیابی به امنیت زیستی و غذایی به آن توجه شده انجام اقدامات آبخیزداری است.
شهبازی گفت: از این رو برای اجرای اقدامات آبخیزداری با توجه به سطح وسیع حوزههای آبخیز، باید تلاش کرد مسئله آبخیزداری و آبخوان داری نیز همانند سنت زیبای درختکاری که ریشه در فرهنگ اسلامی-ایرانی دارد و ایرانیان از زمانهای دور به این کار حسنه میپرداختند، به یک فرهنگ رایج و عمومی تبدیل شود.
وی با اشاره به ضرورت مقوله آبخیزداری و آبخوان داری در ایران، افزود: همه ما میدانیم که ایران اقلیم خشک و نیمه خشک دارد و چندین سال هست که شاهد بحران کمبود آب هستیم که بیانگر کمبود بارندگی در سالهای اخیر بوده و به دنبال آن پایین رفتن سفرههای آب زیرزمینی و فرونشست را در بعضی از نقاط کشور شاهد بوده ایم.
شهبازی آبخیزداری را گامی مؤثر در تأمین امنیت زیستی و حیاتی معاون آبخیزداری منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز دانست و گفت: آبخیزداری با حفظ و تقویت منابع آب و خاک کشور مضاف بر اینکه گام بسیار مؤثری در تأمین امنیت زیستی و حیاتی بر میدارد منجر به کاهش نرخ مهاجرت و جلوگیری از خالی شدن روستاها میشود.
البرز پیشگام در مشارکت خیرین در طرحهای آبخیزداری در کشور است
وی به جایگاه خیرین و مشارکت جوامع محلی اشاره کرد و افزود: استان البرز یکی از استانهای پیشگام در جلب مشارکت خیرین در طرحهای آبخیزداری و آبخوان داری در کشور است.
این مقام مسئول تصریح کرد: همچنین پویش نذر آبخیزداری تأثیری شگرف در شکلدهی یک فرهنگ فراگیر خواهد داشت و میتواند برای مردم تمام روستاها و شهرها امکان زندگی و معیشت را میسر کند و مؤثرترین راه برای حفظ امنیت غذایی و زیستی در کشور است.
وی به موضوع سیل سی جان در سالهای گذشته که منجر به کشته شدن هشت نفر از هموطنان شد، اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل اصلی این سیل نبود اقدامات آبخیزداری در آن حوزه بود که نشان دهنده این است که نذری بالاتر از آن نیست که منجر به امنیت جان مردم شود.
شهبازی اظهار کرد: نذر آبخیزداری و اجرای عملیات آبخیزداری مشارکتی مردمی بوسیله خیرین موضوعی است که در دستور کار خودمان قرار گرفته شده به همین دلیل تأمین اعتبارات و تأمین نیروی انسانی و همچنین اجرایی کردن رویکرد مدیریت جامع حوزه آبخیز در دستگاههای اجرایی و گفتمان سازی و رسیدن به اجرا با گفتمان نذر آبخیزداری در بین جوامع محلی راهکاری است که در سطح استان البرز میتواند جوابگو باشد و مخاطرات سیل و دیگر مخاطرات را به سمت کاهشی ببرد تا به پایداری سرزمین برسیم.